Hielspoor is de algemene benaming voor "pijn onder de hiel". Een hielspoor is een verkalking, onderaan de voorkant van het hielbeen, die het gevolg is van een peesplaatontsteking.
Onder de voet loopt een peesblad (fascia plantaris) dat aanhecht aan de hiel en de voorvoet. Door overbelasting en/of een verkeerde voetstand (doorgaans door overpronatie) kan er op deze peesplaat teveel spanning komen te staan. Door de trekkracht die er dan wordt uitgeoefend kunnen er hele kleine scheurtjes (micro tearing) ontstaan op de plaats waar de plaat aan het hielbeen hecht. Dit kan stekende pijn veroorzaken. Tijdens de genezing van deze beschadiging kan zich een verkalking vormen aan het hielbeen in de vorm van een spoor - vandaar de naam hielspoor. De medische term voor hielspoor is calcaneusspoor.
Er zijn verschillende manieren om hielspoor te behandelen. Welke behandeling je ook kiest, belangrijk is en blijft:• Neem zoveel mogelijk rust;• Doe oefeningen om de peesplaat te versoepelen;• Draag de FootActive steunzolen om de stand van de voet te corrigeren.
De behandeling van hielspoor richt zich op pijnverlichting en het aanpakken van de onderliggende oorzaak. Veelvoorkomende behandelingen zijn rust, rekoefeningen voor de pezen en spieren in de voet, het dragen van ondersteunende schoenen of inlegzolen, en fysiotherapie. In hardnekkige gevallen kan shockwave-therapie, ontstekingsremmende medicatie of zelfs een operatie worden overwogen. Het vroegtijdig herkennen en aanpakken van hielspoor is belangrijk om langdurige klachten te voorkomen. Lees hier meer over de behandeling van hielspoor.
Zooltjes kunnen oplossing bieden voor hielspoor. De zooltjes van FootActive zorgen voor pijnverlichting en helpen bij het genezingsproces. Bekijk ze hieronder:
CASUAL COMFORT NATURE NATURE PLUS WORKMATE SENSI SPORT VOETBAL HOCKEY
De FootActive inlegzolen veranderen de positie van de voet zodanig dat het voetgewelf op de juiste manier wordt ondersteund en het natuurlijk looppatroon wordt hersteld. Lees hier meer over de hielspoor zooltjes.
De medische term voor peesplaatontsteking is 'fasciitis plantaris' - Latijn voor "ontsteking van de peesplaat". De peesplaat (of plantaire fascia) loopt van het hielbot naar de tenen. Het vormt de boog van de voet en fungeert als een soort schokdemper voor de voet, tijdens lopen en rennen.
Hielspoor wordt vaak verwart met peesplaatontsteking, terwijl een hielspoor daarvan 'slechts' een bijverschijnsel is. Goed om te weten dat de ontwikkeling van een hielspoor niet bij iedereen ontstaat. Er zijn veel mensen die last hebben van pijn in een of beide hielen en na röntgen-onderzoek blijkt dat er geen verkalking aanwezig is. Andersom, zijn er mensen die al jaren met een hielspoor rondlopen maar nergens last van hebben! De hielspoor zelf veroorzaakt dus geen pijn. Het is de ontsteking van het peesplaatweefsel dat pijn veroorzaakt.
Hielspoor is vaak het meest pijnlijk bij de eerste stappen uit bed of na lang zitten. De reden dat hielpijn heftiger is bij de eerste stappen, is dat tijdens rust de pezen en spieren in ons lichaam enigszins inkorten en wat minder elastisch worden. Met de eerste stappen uit bed wordt er plotseling gewicht op de peesplaat uitgeoefend en er vindt een krachtige trekbeweging plaats die micro-scheurtjes veroorzaakt, met als gevolg een stekende pijn.
Na een tijdje lopen worden de spieren en pezen warmer en iets meer flexibel. De spieren, pezen en zenuwen 'raken gewend' aan de peesplaatontsteking en de pijn wordt vanzelf minder. Naarmate men echter de voeten weer meer gaat belasten keert die pijn ook weer sneller terug.
De oorzaak van hielspoor is langdurige en overmatige spanning op de peesplaat. De peesplaat loopt van de tenen naar het hielbeen. Het weefsel is niet erg flexibel, dus als er onnatuurlijke krachten op de peesplaat worden uitgeoefend raakt het weefsel geïrriteerd en ontstoken en ontstaan er kleine scheurtjes (micro-tearing). Dit gebeurt op het zwakste punt: waar de peesplaat verbonden is met het hielbeen.
Deze onnatuurlijke spanning en druk op de peesplaat heeft meestal met een combinatie van verschillende factoren te maken:
• Overbelasting: te veel sporten, hardlopen, wandelen, etc.• Overgewicht: overgewicht zorgt voor extra druk op de voeten• Overpronatie: bij overpronatie heb je doorgezakte voeten. Dit kan zorgen voor een verkeerd looppatroon.• Leeftijd: ouderdrom brengt een vermindering van flexibiliteit van de plantaire fascia met zich mee. Dit leidt tot overmatige spanning. Daarnaast wordt onze natuurlijke beschermende vetlaag onder het hielbeen dunner als we ouder worden.
Als je last hebt van hielspoor en de klachten blijven aanhouden ondanks zelfzorgmaatregelen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen! Tijdige behandeling kan het herstel versnellen en ervoor zorgen dat je weer pijnvrij kunt bewegen. Neem vandaag nog de eerste stap naar herstel.
* Een uitgebreid hielspooronderzoek van de American Orthopaedic Foot and Ankle Society (AOFAS) heeft aangetoond dat het dragen van corrigerende (FOOTACTIVE) inlegzolen in combinatie met dagelijkse oefeningen (aan 95% van de patiënten) een significante en blijvende verlichting geeft.
Review van klant Vincent: Bijzonder tevreden, had dagelijks last (pijn) onder mijn hiel (hielspoor) met het dragen van en gewennen aan de Footactive zooltjes zijn de klachten als sneeuw voor de zon verdwenen. Ga binnen kort weer verder met mijn hardloopschema. Meer informatie over hielspoor